De website www.buitenzonwering-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Schaduwdoek

Wil je op een betaalbare en comfortabele manier buiten zitten, zonder dat je last hoeft te hebben van de felle zon? Schaduwdoeken zijn een interessante oplossing. In de groep van buitenzonweringen is dit een alternatief dat snel aan populariteit wint. Het schaduwdoek wordt gehanteerd op dezelfde manier als bijvoorbeeld een knikarmscherm, maar is een stuk goedkoper in de aanschaf. Tevens hoeft een schaduwdoek niet per definitie met een heel systeem aan je huis te worden geïnstalleerd, maar kan je het bijvoorbeeld ook vastbinden aan een boom of hekwerk. Lees hier meer over de mogelijkheden van een schaduwdoek.

Kostenopbouw en prijs

In tegenstelling tot andere vormen van buitenzonwering, heeft een schaduwdoek dus niet te maken met een bepaalde installatie. Hierdoor hoef je bij de aanschaf en installatie van een schaduwdoek ook geen rekening te houden met vaste kostenposten. Het schaduwdoek is buitengewoon modern en tegenwoordig helemaal in de mode. Dit heeft ook een goede reden, want voor de aanschaf van een trendy schaduwdoek hoef je slechts 50 tot 150 euro te betalen. Daarna kan je genieten van de functionaliteit van deze zonwering. Uiteraard bestaan er binnen de schaduwdoeken nog wel (on)zichtbare verschillen.

Wat kan de prijs beïnvloeden?

Er zijn meerdere factoren die kunnen bepalen hoe hoog de prijs voor een schaduwdoek gaat uitvallen.

  • Afmeting: Hoe groot je schaduwdoek moet zijn, hangt uiteraard af van de functie. De schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen; vierkant, rechthoekig, driehoekig en in de vorm van een trapeze (5 hoeken).
  • Materiaal: Doorgaans zijn er twee typen schaduwdoeken. Bij de normale schaduwdoeken zie je het materiaal HDPE (High Density PolyEthylene – Hoge Dichtheid PolyEtheen). Dit type materiaal staat, zoals de naam al aangeeft, bekend om zijn hoge mate van dichtheid. Het is sterk materiaal, maar laat wind en water door, waardoor je er niet altijd onder kunt schuilen. Daarnaast is het materiaal schimmelwerend. De waterdichte schaduwdoeken zijn doorgaans gemaakt van het materiaal polyester, waarbij water en in bepaalde gevallen wind geen kans hebben.
Type schaduwdoek Materiaal
Normale schaduwdoeken HDPE
Waterdichte schaduwdoeken Polyester
  • Bevestigingsmateriaal: Je kan het schaduwdoek op diverse manieren installeren boven je terras of gazon. Afhankelijk van een aanhaakpunten kan je geschikte materialen uitkiezen. Een totale set voor stevige bevestiging kost circa €500.
Type bevestigingsmateriaal Prijsindicatie
Rails met oog €45
Ketting €20
Karabijnhaken (extra stevig) €25

Prijs van een schaduwdoek

De prijzen voor een schaduwdoek zijn zeer divers en uiteraard verschillend per afmeting. De totaalprijs die je betaalt is afhankelijk van het materiaal, de montage (bevestigingsmateriaal) en de afmeting. Voor de goedkoopste vorm van een schaduwdoek ben je inclusief montage ongeveer 50 euro kwijt. Een duurdere optie, inclusief waterdichtheid en met een stevige montage, kan je circa 200 euro kosten.

Voordelen schaduwdoek

Het schaduwdoek kent ten opzichte van andere buitenzonweringen een paar mooie voordelen. Allereerst heb je te maken met een veel ruimere keuze, omdat je dit type zonwering niet hoeft op te hangen aan een installatie. Daarnaast zijn de algemene aanschafkosten een stuk lager en dat maakt van deze zonwering een voordelige en hippe optie. Andere voordelen van het schaduwdoek zijn:

  • Schaduw- en luchtdoorlatend: De normale schaduwdoeken kennen een hoge dichtheid, waardoor je optimaal kunt genieten van de schaduwwerking van zonwering. Een bijkomt voordeel is de luchtcirculatie. Normale schaduwdoeken laten wind door, waardoor je nog een beetje extra verkoeling hebt onder het doek.
  • Hip en modern: Schaduwdoeken zijn een mooie en kleurrijke toevoeging voor je terras. Door de grote verscheidenheid aan keuzes voor een schaduwdoek, kun je hiermee een nieuwe dimensie geven aan de uitstraling van je tuin.
  • Eenvoudig en voordelig: Goede zonwering hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Schaduwdoeken zijn simpel zelf te monteren, waardoor de kosten beperkt blijven.

Nadelen

Voor sommige mensen kan de wind- en waterdoorlatendheid een nadeel zijn van de schaduwdoeken. Gebruik je het schaduwdoek namelijk boven je terras, dan hou je het tijdens de regen soms niet droog. Daarvoor zijn echter de alternatieven, zoals schaduwdoeken die regenbestendig zijn. Schaduwdoeken moeten daarnaast eens in de zoveel tijd worden gereinigd, omdat ze bloot worden gesteld aan water, wind en de natuur.

Garantie schaduwdoeken

De garantie op schaduwdoeken is anders geregeld dan bij algemene buitenzonwering. Omdat je schaduwdoeken vaak zelf kunt installeren, wordt vaak alleen garantie gegeven op het product en niet op de service. Je hebt overigens net als bij de andere buitenzonweringen te maken met een fabrieksgarantie van 5 jaar.

Besparen?

Als je op zoek bent naar een mooi schaduwdoek voor het terras, dan kan het beste 6 verschillende offertes aanvragen bij zonwering specialisten. Je kunt dan op de aanschaf van schaduwdoeken soms tot enkele tientallen euro’s besparen.

Wat kost zonwering voor jouw woning?

Benader lokale zonweringbedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op de aanschafkosten. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!